Młodzi nie uciekają z Łodzi – chcą pracować w SSC/BPO

Sektor SSC/BPO zatrudnia już około 18 tys. osób. Tylko w ubiegłym roku odnotowano 16-procentowy wzrost zatrudnienia, co przełożyło się na około 2500 nowych miejsc pracy. Jak wynika z raportu „Kapitał ludzki w regionie łódzkim” znacznej poprawie uległa infrastruktura, jakość życia w regionie czy też wciąż pojawiające się wysokiej klasy powierzchnie biurowe. W tym ostatnim obszarze w zeszłym roku odnotowano aż 20-procentowy wzrost. Czy praca w łódzkim SSC/BPO to spełnienie marzeń młodego pracownika?
Języki obce przepustką do wyższej pensji w centrach BPO/SSC. W cenie specjaliści z językami skandynawskimi i niemieckim

W 2018 roku specjaliści i menedżerowie będą mogli przebierać w ofertach pracy z sektora nowoczesnych usług dla biznesu i liczyć na wyższe wynagrodzenia. Z badań Antal wynika, że aż 87% centrów SSC/BPO planuje utworzenie nowych miejsc pracy, a wzrost płac, który w 2017 roku wyniósł 15%, ma utrzymać się także w tym roku. Eksperci Antal zwracają uwagę, że największy wpływ na wysokość wynagrodzenia ma znajomość języków obcych. Im bardziej niszowe, tym kandydat zarobi więcej. Na przykład specjalista znający jeden z języków skandynawskich może liczyć na bonus do 2 tys. zł brutto.
Specjaliści i menedżerowie w IT zarabiają ponad 10 tys. zł jeszcze przed trzydziestką

Specjaliści i menedżerowie z obszaru IT to tzw. pupile rynku pracy – pracownicy z tej branży zarabiają najwięcej ze wszystkich analizowanych w „Raporcie Płacowym Antal 2017”. Średnie wynagrodzenie oferowane im w 2017 roku wyniosło 12 600 zł brutto miesięcznie i wzrosło aż o 16% w porównaniu do ubiegłego roku. Ponadto, w branży IT zarobki przekraczające 10 000 zł osiąga wiele osób jeszcze przed 30 rokiem życia.

Młodzi nie uciekają z Łodzi – chcą pracować w SSC/BPO