Reakcje Chemiczne

Reakcje Chemiczne

W procesie rekrutacji jeden czynnik jest poza jakąkolwiek kontrolą i jest to czynnik chemiczny. Niby góra z górą się nie zejdzie, ale człowiek z człowiekiem zawsze. Czasami mamy szczęście spotkać osobę, z którą od razu czujemy się dobrze. Rozmowa swobodnie meandruje z tematu na temat i po pół godziny dochodzimy do wniosku, że znaleźliśmy bratnią duszę. Najczęściej jest to reakcja zwrotna i odwzajemniona. Zdarza się jednak również, że po pierwszym spojrzeniu zaczynamy zionąć nieuzasadnioną nienawiścią.

Kwasy i zasady

Efekt pierwszego wrażenia może zostać odwrócony w konsekwencji różnych doświadczeń. Z zasady jednak im bardziej jest on emocjonalny, tym więcej czasu zajmie zmiana nastawienia. Bardzo mocno wierzymy naszym instynktom, w końcu to one odpowiadają za przetrwanie, również przetrwanie w korporacyjnej dżungli. W organizacjach tego typu jest bardzo wielu ludzi, którzy mają ze sobą mniej lub bardziej zintensyfikowane kontakty i nimi również targają uczucia, bez względu na to jak bardzo profesjonalną pozę przyjmują w pracy. Organizacje zmieniają się, przekształcają i reorganizują. Efektem tych ruchów jest często zmiana składów osobowych, zależności służbowych i umiejscowień w sensie fizycznym. Nagle siedzimy biurko w biurko z człowiekiem, na którego widok dostajemy dreszczy, albo szefem staje się osoba może i kompetentna, ale znienawidzona sercem i duszą. Implikuje to sytuacje trudne i zaburza komfort pracy i radość, jaką powinno się czerpać z funkcjonowania w zespole.

Związki węglowe

Czasami sytuacja przybiera całkowicie odmienny obrót. Znajdujemy przyjaciela, z którym nigdy wcześniej nie było okazji porozmawiać. Taka przyjaźń przeradza się w uczucie głębsze i równie trudne do opanowania, natomiast kompletnie nieakceptowalne w stosunkach i relacjach zawodowych. Zarządzanie emocjami w porównaniu do zarządzania uczuciami to bułka z masłem. Dochodzą kolejne elementy równania, jak wtajemniczeni i niewtajemniczeni koledzy z pracy / zespołu, szef, no i kwestia zależności służbowej pomiędzy dwojgiem ludzi, którzy zapałali uczuciem. Jednym słowem - zamieszanie. Z drugiej strony mówi się, że dla związków nie jest dobroczynne pozostawanie razem 24 godziny na dobę. Ten radosny problem zaczyna więc wielowymiarowo wpływać na całe otoczenie pary. Nie jest tajemnicą, że konsumpcje mniej lub bardziej trwałych związków w branży następują w różnych okolicznościach, również rodzinnych, zaangażowanych osób. Dobry pracownik to szczęśliwy pracownik, więc kiedy życie prywatne jest obszarem zagrożonym, bardzo mocno wpływa to na jakość pracy i zaangażowanie.

Pierwiastek

W procesie rekrutacyjnym zawsze pojawia się moment pierwszego spotkania stron zainteresowanych. Wtedy najwyraźniej widać różnice w postrzeganiu tych samych osób. Czasem, kiedy pracodawca rozpływa się nad osobą, która u mnie akurat wzbudziła kompletnie odmienne uczucia, zastanawiam się, czy spotykaliśmy tego samego człowieka. Niekiedy kandydat zostaje odrzucony na ostatnim etapie rekrutacji, bo decydent nie umiał przełamać atawistycznej i nieuzasadnionej racjonalnie niechęci. W biznesie akurat argument nie, bo nie nie może mieć racji bytu. Gdy omawiamy taką kandydaturę z decydentem, najczęściej okazuje się, że merytorycznie, kompetencyjnie i jakościowo w pełni spełnia oczekiwania, natomiast odczucia są silne i niekontrolowane. Na szczęście z reguły po takim spotkaniu brak zainteresowania jest po obu stronach i raczej nie powstają sytuacje niezręczne. Tak skrajne reakcje nie są częste, jednak się zdarzają i nie pozostawiają marginesu na ponowne podejścia.

Tablica Mendelejewa

Wszystkie opisane wyżej sytuacje mogą jednak znaleźć swój szczęśliwy finał. Najczęściej osiągany on jest dzięki efektywnej pracy wewnętrznych HRów firmy. Instytucja menedżera HR powinna być najbardziej zaufaną w całej firmie, to taki firmowy konfesjonał, zapewniający bezpieczeństwo, poufność i adekwatną reakcję. Bo nie ma sytuacji bez wyjścia, tylko należy się nią zmierzyć, aby to wyjście znaleźć. Skonfliktowani pracownicy dzięki takiej ingerencji mogą znaleźć się w innych departamentach, albo przy oddalonych od siebie biurkach. Specjaliści HR mogą doprowadzić do mediacji i w efekcie pojednania i zażegnania konfliktu. Nawet zakochana para powinna uzyskać wsparcie i błogosławieństwo, aczkolwiek na pewno w innej konfiguracji służbowej. Znam nawet takie przypadki, gdy departament HR oraz przełożony pomagali w transferze partnera do innej firmy. Hunterzy z kolei mogą uzyskać niezbędne wsparcie i współpracę przy doborze osobowości dla danych menadżerów. Nie ma obowiązku lubić wszystkich, ale też nikt nie jest w jednej firmie na zawsze. Dlatego cenię zarządzających, którzy z pełną świadomością podchodzą do wyzwania jakim jest nielubiany pracownik i mimo osobistej niechęci dostrzegają wartość danej osoby.
Jak w siedmiu krokach napisać dobre CV?

Wysyłasz dziesiątki CV, ale nie dostajesz odpowiedzi? W dodatku jesteś przekonany, że twoje kwalifikacje i doświadczenie idealnie odpowiadają na wymagania w ofertach pracy? Z pewnością coś jest nie tak i może to być związane z twoim życiorysem zawodowym. Brak słów-kluczy, nieodpowiednia hierarchia informacji czy nieczytelna forma to tylko kilka błędów popełnianych przy przygotowywaniu CV. Przejdź 7 poniższych kroków i zwiększ swoje szanse na wymarzoną pracę.
Dużo białych kołnierzyków naraz. Jak nie stracić jakości w multirekrutacji?

Poszukiwania dużej liczby nowych pracowników jednocześnie były do tej pory kojarzone głównie z zatrudnieniem pracowników niewykwalifikowanych lub sezonowych. Coraz częściej jednak przedsiębiorstwa zgłaszają zapotrzebowanie na dziesiątki lub setki białych kołnierzyków. Eksperci Antal radzą, jak rekrutując masowo specjalistów nie obniżyć standardu procesów.
Relokacja za pracą – czy to się opłaca?

Z raportu Antal wynika, że aż 74 proc. specjalistów i menedżerów rozważyłoby relokacje, pod warunkiem, że otrzyma atrakcyjną ofertę. Kandydatów zachęcają niższe koszty życia, zarobki na podobnym, a nawet wyższym poziomie oraz wsparcie ze strony pracodawców. Jak wskazują konsultanci Antal – w co trzeciej rekrutacji związanej z relokacją kandydat może liczyć na jednorazowy dodatek do pensji. Z kolei wyższa podstawa wynagrodzenia jest o oferowana przez 23 proc. pracodawców, a 22 proc. z nich decyduje się również na finansowanie mieszkania. Czego jeszcze możne oczekiwać pracownik w przypadku relokacji?
Firmy chwalą się szybkim tempem rozwoju, a rekrutują z żółwią prędkością. Jak wiele przez to tracą?

Rynek kandydata sprawia, że specjalista lub menedżer gotowy zmienić pracę, może znaleźć nowe zatrudnienie w ciągu kilku dni. Tymczasem pracodawcy, choć jak jeden mąż deklarują: „rozwijamy się dynamicznie”, zdają się nie dostrzegać tej sytuacji i prowadzą procesy rekrutacyjne, które toczą się czasem aż i trzy miesiące. Badamy, jak wpływa to na koszty ponoszone przez firmy oraz ich reputację.