Wyzwanie pracodawców? 3xZ: zdobądź, zapłać, zatrzymaj. Rosną pensje oferowane specjalistom i menedżerom

Pracodawców czekają trudne lata. Rynek kandydata, który do niedawna był fenomenem kilku branż opanował praktycznie cały rynek pracy i odkrył swoje drugie dno. Według ekspertów Antal, front walki o talenty przeniósł się do wewnątrz firm. Utrzymanie pracowników stawia nowe wyzwania przed ich przełożonymi.

Według Raportu Płacowego Antal, średnie wynagrodzenie miesięczne oferowane specjalistom i menedżerom w Polsce wyniosło 10 223 PLN brutto. Zarobki proponowane kandydatom rok do roku wzrosły o 5,85%. „Specjaliści i menedżerowie mogą z optymizmem snuć odważne plany rozwojowe. Stabilna sytuacja ekonomiczna i liczne inwestycje zagraniczne dają poczucie bezpieczeństwa i otwierają atrakcyjne możliwości rozwijania kariery. Dla pracodawców okiełznanie rynku kandydata stanowi wyzwanie” – komentuje wyniki 6. edycji badania Artur Skiba, prezes zarządu Antal.

Na szczycie tabeli plasuje się wyższa kadra zarządzająca ze średnim miesięcznym wynagrodzeniem brutto na poziomie 19 348 PLN. W dalszej kolejności na bardzo atrakcyjne stawki mogą liczyć prawnicy – średnio 13 906 PLN oraz w specjaliści i menedżerowie w sprzedaży i marketingu (11 981 PLN).

Kluczowe koniunktura i… świadomość

Wzrosty oferowanych wynagrodzeń względem poprzedniego roku obserwowane są w praktycznie wszystkich branżach. Wyższa kadra menedżerska oraz specjaliści i menedżerowie w sprzedaży i marketingu, a także prawnicy, coraz odważniej negocjują wysokość pensji i nie boją się walczyć o kwoty kilkanaście procent wyższe, niż w poprzednim roku. Swoje doświadczenie i kompetencje coraz wyżej cenią także pracownicy branży farmaceutycznej oraz inżynierowie. W porównaniu z poprzednią edycją badania, kadrze menedżerskiej oraz specjalistom w tych sektorach oferowane są płace wyższe o ponad 10%.

Ogólnobranżowe wyniki pokazują trend, który trwale wpisze się w polski rynek pracy. Ważne jest zrozumienie tego, że rodzimy pracownik to – bez względu na długość stażu - pracownik dojrzalszy, niż jeszcze parę lat temu. „Widzimy wzrastające zainteresowanie raportami płacowymi, po które chętnie sięgają już nie tylko pracodawcy, ale i pracownicy. Traktują je jako przydatne źródło informacji o branży i możliwościach, o które mogą zawalczyć. Jeśli ich potrzeb nie zaspokoi obecny pracodawca – otworzą się na konkurencję” – tłumaczy Agnieszka Wójcik, menedżer Antal Market Research.

Wysoka świadomość i dbałość o własny dobrostan sprawiają, że najlepsi bezustannie szukają inspiracji i nie zagrzeją miejsca w organizacji, która nie będzie miała odpowiedzi na ich potrzeby.

3xZ: zdobądź, zapłać, zatrzymaj

Na rynku pracy wygrają nie firmy, które przyciągną do siebie najlepszych pracowników, lecz organizacje, które także utrzymają ich w strukturach” – mówi prezes Antal, Artur Skiba i dodaje – „Każdorazowo należy analizować przyczyny odejść pracowników. Jeśli nowy pracodawca skusił ich tym, co sami mogliśmy zaoferować – dlaczego my tego wcześniej nie zrobiliśmy?”.

Największa odpowiedzialność spoczywa tu na barkach bezpośrednich przełożonych. W sytuacji rynku kandydata, ich zadania to nie tylko zarządzanie zespołem i inspirowanie podwładnych własną postawą. Kluczowa jest znajomość potrzeb poszczególnych pracowników. Tylko wówczas możliwe jest wdrożenie działań employer brandigowych, które mogą zmniejszyć zjawisko odpływu pracowników z firmy, a zarazem wzmocnić jej pozycję pożądanego pracodawcy. W połączeniu z wiedzą o poziomie wynagrodzeń oferowanych przez rynek umożliwi to utrzymanie najlepszych specjalistów i menedżerów we własnych strukturach.
O jakim pracodawcy marzą Polacy?

Wielkość i prestiż firmy, styl zarządzania i kultura organizacyjna oraz wysokość wynagrodzenia, to trzy główne cechy, których szukamy u idealnego pracodawcy. Jak wynika z badania Antal „Najbardziej pożądani pracodawcy”, przeprowadzonego wśród ponad 4 tys. specjalistów i menedżerów, w TOP5 wskazań znalazły się również: innowacyjność, stabilność zatrudnienia i możliwości szkolenia.
Czeka nas masowa restrukturyzacja zawodów

Scenariusze wskazują, że do 2030 r. 75 milionów do 375 milionów pracowników (3 do 14 procent globalnej siły roboczej) będzie musiało zmienić kategorie zawodowe. Polski rynek pracy nadal należy do tradycyjnych, przez co takie zjawiska często napotykają opór mentalny. Wprawdzie wielu pracowników nierzadko samodzielnie decyduje się na przekwalifikowanie, ale nadal brakuje wiedzy jak efektywnie to zrobić, a wspomniana restrukturyzacja zawodów jawi się w ogólnej opinii jako zło konieczne. Co zrobić w sytuacji, gdy pracodawca redukuje etaty lub posiadane kwalifikacje nie do końca odpowiadają nowym potrzebom biznesu? Jakie kompetencje są w cenie?
Czy duopolis staje się rzeczywistością? Od mitu do faktu

O duopolis Łodzi i Warszawy mówi się od lat. Miasto nie tylko przeszło w tym czasie diametralną przemianę, ale w tej chwili rywalizuje już z regionami CEE pod kątem rozwijania biznesu i nowych inwestycji. Siłą lokalizacji jest duża pula talentów, co potwierdza świeżo opublikowany raport „Kapitał ludzki w regionie łódzkim”.
Polak niechętny, ale zmuszony do zmiany zawodu