Intensywnie zmieniający się świat technologii przekłada się na coraz większe potrzeby specjalizacji wśród kandydatów i pogłębioną wiedzę o konkretnych językach programowania, czy nawet produktach. Obok firm stawiających na wszechstronność i umiejętność poprowadzenia procesu produkcji oprogramowania end-to-end, pojawia się więcej takich, które cenią specjalistyczne kompetencje w wąskim obszarze. Dotychczasowe, dość jednolite wymagania dla Java czy .NET Developera, coraz częściej okazują się zbyt szerokie i ogólne. Pracodawcy chętniej zatrudniają specjalistów z ekspercką wiedzą z konkretnej dziedziny, danej aplikacji, frameworka czy narzędzia. W efekcie powstają nowe, indywidualne stanowiska oraz wyspecjalizowane komórki wewnątrz firm. To z kolei przekłada się na skomplikowane i wymagające procesy rekrutacyjne. Od dłuższego czasu branża IT boryka się również ze znacznym deficytem kandydatów i nasilającą się presją płacową. Ponadto, duża część najbardziej pożądanych specjalistów na rynku wybiera karierę za granicą. Z czego to wynika?

Dokąd wyjeżdżają najlepsi specjaliści?

Najczęściej za decyzją o relokacji za granicę stoją względy finansowe oraz możliwość udziału w innowacyjnych projektach, stanowiących strategiczny punkt rozwoju firm. Najlepszych specjalistów szczególnie przyciąga Dolina Krzemowa, której specyfiką jest bezprecedensowy zakres inwestycji w działy badań i rozwoju. Na rynku polskim również zdecydowanie bardziej atrakcyjne wydają się specjalistom firmy posiadające własne działy R&D, które umożliwiają tworzenie i testowanie najnowszych rozwiązań. Poza Doliną Krzemową, najczęstszymi kierunkami migracji talentów z Polski są Niemcy, Wielka Brytania, kraje Beneluksu, Skandynawia oraz Australia. W głównej mierze emigrują tam eksperci specjalizujący się we wdrożeniach SAP i architekci systemów IT, a także analitycy z obszaru big data, machine learning oraz AI. W rekrutacjach, które przeprowadzamy obserwujemy również, że dla zagranicznych firm na wagę złota są polscy specjaliści rozwiązań cloudowych, IoT oraz pracownicy posiadający kompetencje powalające im pracować zgodnie z kulturą i praktyką DevOps.

Bariery kulturowe

Najbardziej pożądani specjaliści na rynki IT coraz częściej decydują się na migrację zawodową, która nie była jeszcze tak łatwa. Zmiana miejsca zamieszkania wiąże się jednak z dodatkowymi wyzwaniami. Z jednej strony różnorodność kulturowa jest ceniona i niewątpliwie wzbogaca organizację. Z drugiej zaś dla kandydatów jest to trudny moment, który nie zawsze kończy się nawiązaniem długofalowej współpracy. Wiele zależy od firmy i jej kultury organizacyjnej. Z rekrutacji przeprowadzanych przez Antal wynika, że pracodawcy coraz częściej wskazują na znaczenie tła kulturowego dla procesu adaptacji kandydata w nowym miejscu. Konflikty rodzą się zarówno w sytuacji, gdy obca kulturowo firma zatrudnia lokalnych specjalistów, jak i w przypadku relokacji do innego kraju, gdzie bariery mogą być jeszcze większe. Równie często zdarza się, że świetnie prosperująca firma, zatrudniająca polskich specjalistów (zarządzanych przez zagranicznych managerów lub na odwrót) przechodzi poważne trudności związane z przepływem informacji oraz metodologią pracy nad projektami. Decydując się na przyjęcie oferty pracy w firmie zarządzanej przez zagraniczne struktury, warto więc wykazać się elastycznością i zasięgnąć wszelkich informacji, które pomogą poznać specyfikę współpracy z inną kulturą.

Zagraniczne talenty w Polsce

Różnica między wynagrodzeniami w Polsce i Europie Zachodniej jest nadal znaczna, ale stopniowo maleje ze względu na stabilizację płac u naszych zachodnich sąsiadów i stały wzrost pensji w Polsce. Te z kolei są na tyle atrakcyjne dla pracowników z Ukrainy i południa Europy, że obserwujemy ich ciągły przypływ do Polski. Większość przyjezdnych stanowią osoby z Ukrainy, Hiszpanii, Włoch i Ameryki Południowej. Wynika to przede wszystkim z faktu, że nasz kraj postrzegany jest przez nich jako stabilny i atrakcyjny pod względem relokacji z mniej  bezpiecznych rejonów świata. Ponadto, w ciągu ostatnich dziesięciu lat ogromna liczba nowych firm IT zaczęła masowo budować swoje struktury w Polsce. Głównymi ośrodkami miejskimi przyciągającymi inwestorów są Warszawa, Wrocław, Kraków i Trójmiasto. Zachęcające dla specjalistów zza granicy są również oferowane w Polsce wynagrodzenia. Średnia pensja doświadczonego specjalisty IT to obecnie niemal 13 000 tysięcy złotych. Ten sam specjalista w Niemczech zarobi około 4 700 tysięcy euro.

Co dalej z branżą IT? Prognoza Antal

Prognoza Antal na najbliższe dwa lata jest optymistyczna. Przewidujemy dalszy wzrost wynagrodzeń w Polsce, co może powodować, że część specjalistów rozważających wyjazd, zdecyduje się jednak na pozostanie w kraju. Dodatkowym czynnikiem jest zakres odpowiedzialności, który zagraniczne firmy powierzają polskim pracownikom. Coraz częściej oddział umiejscowiony w kraju jest w pełni decyzyjnym ośrodkiem odnośnie doboru technologii i narzędzi do zastosowania w projekcie, co obok wynagrodzenia stało się kluczowym wymogiem doświadczonych specjalistów wobec nowego pracodawcy. Ponadto, ulokowane w Polsce działy IT mają możliwość pracy z najnowszymi rozwiązaniami na miejscu, co również często przekonuje ekspertów z branży do pozostania w kraju. Niestety w sytuacji, w której główną motywacją są finanse, rynek amerykański, australijski oraz rynki zachodnioeuropejskie nadal będę przyciągać wyższymi wynagrodzeniami. Spodziewamy się jednak, że dywersyfikacja branży IT w Polsce będzie postępować. Stale brakuje rąk do pracy i coraz więcej firm otwiera się na współpracę z zagranicznymi ekspertami również spoza Unii Europejskiej i samej Europy.