Młodzi nie uciekają z Łodzi – chcą pracować w SSC/BPO

Młodzi nie uciekają z Łodzi – chcą pracować w SSC/BPO

Sektor SSC/BPO zatrudnia już około 18 tys. osób. Tylko w ubiegłym roku odnotowano 16-procentowy wzrost zatrudnienia, co przełożyło się na około 2500 nowych miejsc pracy. Jak wynika z raportu „Kapitał ludzki w regionie łódzkim” znacznej poprawie uległa infrastruktura, jakość życia w regionie czy też wciąż pojawiające się wysokiej klasy powierzchnie biurowe. W tym ostatnim obszarze w zeszłym roku odnotowano aż 20-procentowy wzrost. Czy praca w łódzkim SSC/BPO to spełnienie marzeń młodego pracownika?

Jak wynika z raportu „Potencjał ludzki w regionie łódzkim” połowa osób zatrudnionych w branży SSC/BPO miała mniej niż 30 lat, a połowa więcej. Praca zawodowa w Polsce podejmowana jest najczęściej w wieku 24-25 lat, co uwydatnia młodą strukturę wiekową branży. Wynika to z po pierwsze stosunkowej młodości samej branży SSC/BPO, po drugie ze znacznie większego udziału osób ze znajomości języków obcych w młodszych pokoleniach. Jako, że następuje popularyzacja języków obcych, a branża centrów usług wspólnych staje się coraz bardziej znana, spodziewamy się stopniowego zwiększania liczby pracowników w tym sektorze.

Wzrostom wynagrodzeń końca nie widać

Nadal najsilniejszym argumentem, który ma wpływ na decyzje kandydatów o zmianie pracy są finanse. Wzrost płac w sektorze SSC/BPO w Łodzi przeciętnie wyniósł 15% w skali 3 ostatnich lat. Największe wzrosty nawet 30% odnotowano w obszarze Customer Service. Na stawki w szczególności wpływ ma znajomość niszowych języków obcych. Warto zwrócić uwagę, że w przypadku stanowisk liderskich i menedżerskich wzrosty wynagrodzeń ograniczają się do 10%. Oprócz atrakcyjnej oferty finansowej, kandydaci mogą liczyć na dodatkowe wynagrodzenia związane ze znajomością języków oraz rozbudowany pakiet benefitów pozapłacowych – wynika z raportu „Kapitał ludzki w regionie łódzkim”.

Raport „Kapitał ludzki w regionie łódzkim” to badanie zrealizowane przez Antal, które analizuje potencjał biznesowy miasta. Z prezentowanych danych wynika, że prawdziwy rozkwit przeżywają tu branże: IT, SSC/BPO, R&D oraz AGD. Liczne inwestycje, doskonałe zaplecze edukacyjne oraz najlepiej oceniana wśród polskich miast infrastruktura – to tylko niektóre z czynników przyciągających nowy kapitał do regionu.