Z wymienionych wcześniej pojęć można wywnioskować, że dobre standardy zarządzania organizacją wypada znać i stosować, ponieważ zwiększają wartość kandydata dla pracodawcy i jednocześnie podnoszą ją na rynku pracy. Jak wynika z praktyki rekrutacyjnej Antal i bieżących kontaktów z przedsiębiorstwami – merytoryka w wyżej wymienionych aspektach jest rzeczywiście istotna. Nie należy jednak być dogmatycznym i ślepo wprowadzać standardy bez uwzględnienia specyfiki danej organizacji. Każda strategia działania powinna być dostosowana do rzeczywistych potrzeb zarówno z perspektywy biznesowej, jak  i kadrowej.

Know-how to podstawa

Weźmy za przykład następujące uproszczenie – automotive. U dostawców z tego sektora obowiązuje norma IATF: 16949, która w pełni definiuje system zarządzania jakością i wpływa na całość działalności przedsiębiorstwa. W kwestiach kompetencji twardych standard IATF wyznacza wręcz nieprzekraczalne ramy, w których odnaleźć muszą się również pracownicy. Na podstawowym poziomie wyraża się to stosowaniem większości narzędzi wymienionych we wstępie materiału. W efekcie większość z pracowników branży ma podobne standardy związane z metodologią podejścia do procesów, ich kontrolą, analizą błędów czy rozwiązywaniem problemów. Z kolei różnice wynikają z charakterystyki procesów i specyficznego nazewnictwa niektórych elementów. Jeżeli natomiast wymienionych standardów nie znamy, wtedy należy zastanowić się nad skierowaniem kariery w stronę pracodawcy, który ma odpowiedni know-how.

Case study – nietrafiona rekrutacja

Wydaje się, że diagnozując niezawodny zestaw kompetencji twardych i otwartą osobowość, możemy być pewni, że mamy dobrą kandydaturę na stanowisko menedżerskie. W rzeczywistości, taki zasób predyspozycji może się okazać niewystarczający. Podczas niedawnej konferencji podszedł do mnie dyrektor jednej ze sporych organizacji z obszaru outsourcingu i zapytał o kompetencje, z jakimi menedżerowie mają największy problem. Zacząłem szybko przypominać sobie historię prowadzonych rekrutacji i błyskawicznie wskazałem na kompetencje liderskie, ponieważ największe braki, jakie odczuwają organizacje, to właśnie te z zakresu Leadership.

Dlaczego potrzebujemy liderów?

Historia projektów z ostatnich lat pokazuje, że pracodawcy są nastawieni na pozyskiwanie osób prezentujących predyspozycje bądź postawy liderskie. Co więcej, pojęcia te nie mają na pierwszy rzut oka niczego wspólnego z produkcją. Z tego powodu menedżerowie zakładów produkcyjnych podchodzą sceptycznie do takich wymagań – w końcu mają stanowisko, twarde cele, matryce kompetencji oraz obiektywne wskaźniki. Poza tym tempo pracy jest tak duże, że skupianie się na miękkich aspektach schodzi na drugi plan. Jak funkcjonuje taka organizacja? Idealnym odwzorowaniem jest popularny w sieci obraz przedstawiający jaskiniowców, którzy pchają wózek z kwadratowymi kamieniami zamontowanymi na osi. Teoretycznie wszystko działa, zwłaszcza po rozpędzeniu się do odpowiedniej prędkości. Ale może lepiej po prostu zamontować koła?

Teoria przywództwa

Z naturalną rezerwą odnosimy się do złotych rad trenerskich gwiazd, ale rację ma John Maxwell – jeśli organizacja, poprzez budowę systemu przywództwa, uzyska odpowiednie momentum, to 80% problemów rozwiąże się w sposób niezauważalny. Brzmi zbyt prosto? Zgadza się, to tylko wierzchołek góry lodowej. Większość menedżerów znajduje się na pierwszym poziomie przywództwa, często wystarczającym do zachowania pozorów sprawnego funkcjonowania. W końcu jeśli coś działa, może nie warto tego zmieniać. Zdarza się również, że niekorzystne postawy kształtuje sama organizacja, w której brakuje zasobów i woli, żeby wdrożyć niezbędne zmiany. Ktoś powie, że nie da się zmienić międzynarodowej korporacji lub spółki z kapitałem krajowym – jest w błędzie, ponieważ znam przykłady doskonałej ewolucji przywództwa, choćby na terenie Wielkopolski.

Pierwszy poziom przywództwa

Przywództwo pierwszego poziomu według Maxwella polega wyłącznie na sprawowaniu funkcji z nim powiązanej: „jestem liderem, szefem działu, menedżerem, dyrektorem”.  Nie potrzebujemy żadnych kompetencji, po prostu zajmujemy stanowisko zarządcze. W takim modelu ludzie słuchają nas, bo muszą. Przypomina to relacje klient – dostawca. Jedna ze znanych mi firm przesunęła wyjątkowo skrupulatnego pracownika na stanowisko inżyniera jakości dostawców z powodu naturalnych predyspozycji do niewchodzenia w dialog. Słusznie, ale leadershipu w takim zarządzaniu dostawcami nie widać. A w końcu mamy obszar „rozwój dostawców”, a nie „nękanie dostawców”.

Jaki powinien być lider?

Biorąc pod lupę kolejne poziomy leadershipu wg. Johna Maxwella, możemy wyróżnić intuicyjne elementy, które wiążą się z podstawą prawdziwego lidera. Większość z nas ma z pewnością odpowiednie wyczucie, co jest przywództwem, bez konieczności nazywania tych elementów.

Ludzie z własnej woli podążają za nami? Tak. Może to oznaczać, że zbudowaliśmy dobrą atmosferę w zespole i pracownicy są bardziej związani z organizacją. W takim modelu możemy już liczyć na to, że ktoś zostanie 5 minut dłużej w pracy, żeby dokończyć pilne zadanie.

Podążają za nami z powodu naszych osiągnięć? Tak. Rozumowanie jest proste – nasze osiągnięcia są wzorem do naśladowania dla innych. Budują szacunek i chęć pójścia w podobnym kierunku.

Podążają za nami, bo zrobiliśmy wiele dla ich rozwoju? Tak. Rozwijając zespół i podnosząc kompetencje pracowników, budujemy nierozerwalną więź - często przekraczającą barierę kariery u jednego pracodawcy.

Podążają za nami, bo jesteśmy ucieleśnieniem pewnej wizji i prezentujemy określone wartości? Tak. Ten poziom stawia nas w uprzywilejowanej, ale i trudnej pozycji. Wizja i wartości, to elementy, których często brakuje całym organizacjom, a co dopiero małym zespołom działającym w ich ramach. Nic nie przeszkadza natomiast w budowaniu takiej struktury od dołu. Rozwinę tę ryzykowną tezę – rozmawiając kilka lat temu zapytałem potencjalnego pracodawcę, jakie ma obawy co do mojej osoby. Powiedział: „boję się, że będzie mi Pan budował firmę w firmie”. A może właśnie o to chodzi.

Dobry lider to autorytet, za którym chcemy podążać

Razem z wymienionym wcześniej, mamy tym samym pięć poziomów przywództwa. A jeżeli wyczuwamy ich generalne przesłanie i potrafimy zaplanować kolejne kroki, to jest to sygnał do działania. Może po drodze z przyjemnością odkryjemy, że któryś poziom już udało nam się osiągnąć. Pomimo niejednej trudności, którą napotkamy, powinniśmy pamiętać o celu – zmieniać siebie, a dzięki temu również nasze otoczenie. Przywództwo nie ma wymiaru branżowego, a bardziej uniwersalny, dlatego ćwiczmy je w codziennym życiu. Menedżerowie powinni również dać szansę osobom, które wyrosły w innym środowisku. Nie zawsze utrzymamy się na już osiągniętym poziomie, czasem potkniemy się razem z zespołem, ale warto wracać do niejednokrotnie ciężkiej pracy i wspinać się ponownie. Pamiętajmy, że wysoki poziom przywództwa wpływa na poziom ciągłego doskonalenia.

Lider nie tylko z nazwy stanowiska

Liderzy to osoby, które są w stanie zainspirować zespół, podnieść zaangażowanie i produktywność oraz zmniejszyć odpływ pracowników z organizacji, czy wskaźnik nieobecności. Powody są nie tylko biznesowe, choć ewolucja przywództwa to zysk dla pracodawcy – choć niekoniecznie chętnie mierzony.  Równie istotny wpływ na obecną sytuację każdej firmy, ma dzisiejszy rynek pracy, czyli rynek niedoboru, który stawia pracownika w uprzywilejowanej pozycji. To kandydat decyduje, czy podejmie się powierzonych zadań i czy oferowane warunki spełniają jego i tak wygórowane już wymagania.

Wobec rynku tak trudnego dla pracodawcy, naturalnym odruchem powinno być budowanie przywództwa w organizacji, jako elementu zapewniającego stabilizację i rozwój.