Specjaliści i menedżerowi w logistyce otrzymują średnio 8 ofert pracy rocznie, rozumianych jako zaproszenia do udziału w procesach rekrutacyjnych. Jednocześnie, blisko co 10 pracownik z branży TSL decyduje się na odejście z organizacji – wynika
z badania „Attrition”, przeprowadzonego przez Antal. To powinno dać do myślenia pracodawcom, ponieważ brak podwyżki zwykle oznacza utratę pracownika. Jeżeli firmy chcą zatrzymać talenty, muszą rozważyć w przyszłorocznych budżetach wyższe wynagrodzenia zarówno dla obecnej kadry, jak i nowych pracowników.

Na rynku obserwujemy coraz większą konkurencje w walce o kandydata, przy jednoczesnym zmniejszeniu się liczby osób aktywnie poszukujących pracy. Wprawdzie kandydaci są zainteresowani nowymi ofertami, jednak są to kandydaci pasywni, do których trzeba dotrzeć i zainteresować ich nowymi wyzwaniami zawodowymi. Co więcej, gdy już
zdecydują się na udział w procesie rekrutacyjnym, oczekują minimum 20 proc. wyższego wynagrodzenia. Z danych
Antal wynika również, że w grupie pracowników, którzy nie otrzymali żadnej podwyżki, łatwo dostrzec znaczny udział osób, które aktywnie dążą do zmiany pracy - aż 45 proc. pracowników

Fabian Pietras, Logistics & Construction Manager w firmie rekrutacyjnej Antal.

Zrzut ekranu 2018-08-28 o 12.28.46.png

Już tylko co 10 pracownik z Ukrainy chce zostać w Polsce

Odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie w obszarze transportu w pewnym momencie byli pracownicy z Ukrainy, jednak jak podkreśla Fabian Pietras z Antal – sytuacja na rynku pracownika dynamicznie się zmienia.

Praktycznie każda firma wspomaga się, bądź posiada znaczną część pracowników zza wschodniej granicy. Szczególnie w przypadku stanowisk najbardziej
deficytowych, takich jak kierowcy, czy magazynierzy. Jak dotąd, zatrudnianie pracowników z Ukrainy znacząco obniżało koszty osobowe, a to wpływało na lepsze wyniki firm
z branży. Wynika to przede wszystkim z faktu, że początkowe stawki oscylowały w obrębie najniższej
krajowej. Obecnie jednak, podobnie jak Polacy wyjeżdzający na Zachód czy do Wielkiej Brytanii, pracownicy z Ukrainy, również dążą do wyższego wynagrodzenia. Wprawdzie doświadczony, terminowy i lojalny kierowca może liczyć na względny komfort finansowy oraz atrakcyjną ofertę, ale
w obecnych realiach rynkowych, coraz trudniej zatrzymać te grupę, a polskie stawki nie są już wystarczające

mówi Fabian Pietras.

Przegląd wynagrodzeń

W logistyce, transporcie, spedycji i komunikacji pensje rosną zwykle wraz ze stanowiskiem, wielkością firmy, stażem pracyczy doświadczeniami przy projektach nietypowych/specjalistycznych.. Jednocześnie, w porównaniu do innych branż, rozpiętości płacowe są stosunkowo duże.

Na większe wynagrodzenie mogą liczyć osoby, których
praca wiąże się z obsługą rynków zagranicznych, czy też zarządzaniem strukturą rozproszoną np. kilkoma centrami dystrybucji. Nie bez znaczenia pozostaje również wielkość zespołu oraz doświadczenie w danej branży. Przykładowo, w branży automotive wymagana jest obsługa pewnych
systemów ISO. Kolejną nie tyle co cenioną a obligatoryjną  umiejętnością jest znajomość języka angielskiego. Z kolei w logistyce kontraktowej pożądanymi kompetencjami są zdolności handlowe oraz doświadczenie w zarządzaniu dużymi zespołami. Szczególnie istotna dla niektórych spedytorów jest również możliwość dodatkowych zarobków, dzięki aktywnościom sprzedażowym związanym z pozyskiwaniem nowym zleceń lub nowych klientów

dodaje Fabian Pietras z Antal.

Zrzut ekranu 2018-08-28 o 12.32.15.png

Jak firmy radzą sobie z wygórowanymi oczekiwaniami płacowymi?

Pracodawcy w branży logistyki kontraktowej coraz częściej muszą modyfikować ofertę zatrudnienia dla nowych jak i obecnych pracowników.

Silna presja płacowa wymusza na pracodawcach zrewidowanie obecnej siatki płac. Część firm logistycznych podnosi wynagrodzenia, część stara się przyciągnąć pracowników pozapłacowymi benefitami. Chcąc skusić
doświadzonych i dobrze wykwalifikowanych menadżerów, pracodawcy bardzo często oferują im studia podyplomowe (MBA) w zamian za lojalność na rzecz firmy. Innym ciekawym rozwiązaniem jest możliwość pozyskania akcji organizacji. Coraz częściej słyszymy również, że pracownicy mają elastyczne godziny pracy oraz mogą wykonywać zadania w trybie home-office. Aby przetrwać w nowych realiach, pracodawcom nie pozostaje nic innego jak dostosować się do nowych wymagań rynku pracy

mówi Michał Schneider, konsultant Engineering & Operations w Antal.

Case study – presja płacowa w praktyceGrzegorz Zubik, Dyrektor Handlowy w Cemet

Z dostępnych rankingów wynagrodzeń oraz naszych obserwacji wynika, że od ubiegłego roku cała branża TSL, w tym również Cemet, doświadcza znacznie wyższych oczekiwań płacowych wśród zatrudnionych, jak i potencjalnych kandydatów. Dotyczy to głównie specjalistycznych stanowisk operacyjnych: spedytorów, dyspozytorów oraz kluczowego
z punktu widzenia prowadzenia działalności transportowej – stanowiska kierowcy.

Najlepszym rozwiązaniem jest rozsądna polityka płacowa oraz programy stażowe,
z których aktywnie korzystamy w naszej firmie. W przypadku zatrudnionej kadry dokonujemy okresowej oceny pracownika, a jednym z kluczowych elementów jest zestawienie poziomu osiąganego wynagrodzenia ze średnią rynkową. Pracownicy, którzy osiągają ponadprzeciętne wyniki, są wynagradzani za efektywność w postaci dodatkowej, jednorazowej premii pieniężnej oraz różnorodnych świadczeń pozapłacowych.
W przypadku wakatu kierowców, oprócz odniesienia do rynku i branży, pracownicy objęci są „programem stażowym” gwarantującym okresowy wzrost wynagrodzenia, który zapobiega częstej rotacji i motywuje pracowników do pozostania w strukturach firmy.

Zbyt wygórowane oczekiwania płacowe odnotowujemy już na etapie rekrutacji. Jeżeli dany kandydat przejawia potencjał, w takich sytuacjach staramy się znaleźć rozwiązanie spójne z potrzebami kandydata i firmy. Jedną z możliwości jest rozgraniczenie wynagrodzenia na część stałą – adekwatną do poziomu obowiązującego w spółce oraz część zmienną, wyrównującą oczekiwania płacowe.